Het oorspronkelijke idee van de bitcoin was om te gebruiken als betaalmiddel. Zo kan een bepaald bedrag in bitcoins naar een andere partij verzonden worden door middel van het internet. Hierbij wordt een code gegenereerd welke goed beveiligd moet zijn, aangezien het anders of in handen van criminelen kan komen, of dat het verloren gaat bij bijvoorbeeld een brand of technische storing. Veel mensen zorgden er daarom ook voor dat ze hun cryptocurrency offline bewaarden, zodat de criminelen er niet zomaar bij kunnen, en maakten ze ook een backup in geval van brand of een technische storing.

 

Leestip: Wil je Bitcoin kopen en vergelijken? –  https://www.descrypted.com/vergelijken/

De transactie

Wanneer je bitcoins ontvangt, wordt er een geheime sleutel gegenereerd waaruit een bijbehorende publieke sleutel kan worden afgeleid. Een deel van deze publieke sleutel vormt een soort bitcoinadres in de blockchain. Dit adres wordt vervolgens gedeeld met de betaler en dan komt er daarna in de blockchain een transactie te staan met de beschrijving erbij van het bedrag en de publieke sleutel. Wanneer je een bitcoin transactie maakt, is deze onomkeerbaar. Je moet dus zeker weten wat je wil doen en of alles goed is opgeschreven. Hierdoor is het voor de ontvanger een stuk veiliger dan wanneer er bijvoorbeeld met een creditcard wordt betaald, maar voor de betaler juist wat minder veilig aangezien het dus niet zomaar kan worden teruggedraaid. Wanneer er iets fout gaat kan de betaler eventueel vragen aan de ontvanger of deze het zou willen terug storten.

De koers

De bitcoin koers is een heel belangrijk onderdeel bij het verhandelen van bitcoins. Deze koers wisselt eigenlijk per seconde en heeft te maken met de hoeveelheid vraag en aanbod van de bitcoin. Ook kunnen bepaalde uitspraken van belangrijkere mensen ervoor zorgen dat de koers heel erg zal veranderen. Zo heeft Elon Musk namelijk een keer een uitspraak gedaan over dat hij de bitcoin maar niets vond, en opeens daalde de koers enorm. Wanneer je bitcoins gaat kopen op het moment dat de koers heel hoog is, en hij daalt vervolgens raak je ook een deel van je geld kwijt.