Programmeurs zijn erg belangrijk in onze samenleving. Zonder een python developer, of een back end ontwikkelaar zouden we nergens meer komen. Steeds meer hangen we af van computers en steeds meer wordt dat een probleem. Het maakt ons kwetsbaar, omdat dit soort dingen door gerichte aanvallen van overheden overgenomen en platgelegd kunnen worden.

Kwetsbaarder door vooruitgang

Hoewel de technologische ontwikkeling van de digitale wereld veel vooruitgang heeft gebracht, brengt het ook nieuwe problemen met zich mee. Doordat de computers zo makkelijk veel kunnen bieden maken we ons zelf er steeds afhankelijker van. Hierdoor komen eventuele analoge backups te vervallen. Kijk bijvoorbeeld even naar het nieuws. Een duidelijk voorbeeld van dit verschijnsel is de recente storing bij NS. Daar kwam een bepaald systeem dat te maken had met planning plat te liggen en het gevolg was een trein loze dag met ongeveer een half miljoen mensen die niet met hun trein konden. Alternatieven lagen er natuurlijk niet meer en het backup plan faalde compleet.

Xi’s hacker leger

Hoewel storingen vervelend zijn, zijn er ook grotere problemen die te maken hebben met de veiligheid van ons eigen land. Steeds vaker komt het voor dat er vanuit het buitenland hackers zijn die systemen van overheden plat leggen om zo politieke doelen te bereiken. Dit zogeheten cyberterrorisme is een erg nieuw probleem waar de wereld nog niet echt een algemene reactie op heeft weten te formuleren. Veel van dit soort hacks vinden plaats vanuit Rusland en China en er zijn dan ook geruchten dat de overheden van deze landen hier mee te maken hebben, maar het dit is grotendeels speculatie. Maar iets zoals wat er in Oekraïne gebeurde enkele maanden terug waarbij de overheidssites plat werden gelegd zou zeker niet ondenkbaar zijn dat het een actie is die door het Kremlin is georkestreerd.

Onwelwillende individuen

Maar wat er ook waar is van de overheden die zich in de strijd mengen, we zullen altijd nog onze geliefde onwelwillende individuen hebben. De simpele criminelen, die vanuit hun kamertje bij moeders op zolder de wereld voorzien van virussen, maar tegenwoordig ook van gesloopte infrastructuur. Misdaad is erg groot aan het worden op het internet en steeds meer bedrijven krijgen te maken met hackers die hun volledige systeem weten te gijzelen. Vervolgens vragen ze een som geld om het systeem weer vrij te laten, waarna de hacker eigenlijk nog steeds toegang heeft en hetzelfde trucje gewoon weer kan herhalen bij hetzelfde slachtoffer.