Of jij, als eigenaar van een bedrijf, nu gebruik maakt van een etiketteermachine of het printen van de etiketten uit handen geeft, jij zult verantwoordelijk zijn voor de samenstelling van het betreffende etiket. In Nederland zijn er inmiddels behoorlijk veel eisen gesteld rondom de etiketten van producten. 

Indien jij de etiketten zelf ontwerpt, invult en print met een etiket machine, is het belangrijk dat jij wel de juiste en nodige informatie op het etiket benoemd. Als dit niet het geval is, zal jouw product afgewezen worden en zul jij het product niet kunnen verkopen. Dat is zonde! Om deze situatie te voorkomen, heb ik in dit artikel de verplichte informatie op een rij gezet. Deze informatie mag niet missen op de etiketten, dus controleer direct of jij voldoet aan alle onderstaande punten.

Naam van het levensmiddel

Uiteraard is de benoeming van de naam een verplicht onderdeel op het etiket. Een potje met een gele, dikke crème erin kan immers een hoop verschillende producten zijn. Het is belangrijk dat jij de klanten laat weten dat het gaat om ‘mayonaise’. Indien er geen wettelijke benaming is, is het ook toegestaan om de gebruikelijke benaming te noemen. Indien er geen gebruikelijke benaming is, moet er een beschrijvende benaming worden gegeven. Let op: de benaming mag niet worden vervangen door een handels- of fantasienaam.

Recept

Om problemen te voorkomen bij consumenten is het verplicht om de gebruikte ingrediënten te benoemen inclusief de hoeveelheden. Met deze informatie kan de voedingswaarden- en ingrediënten declaratie worden opgesteld. Ook het mogelijke bakverlies zal meegenomen worden om de voedingswaarden correct te kunnen berekenen.

Grondstofspecificaties

Daarbij zijn de specificaties van alle gebruikte grondstoffen in het product ook verplicht. Deze specificaties zijn onder andere de ingrediënten van de betreffende grondstof, voedingswaarde en allergenen.

Netto hoeveelheid

Naast de hoeveelheden in het recept, zal ook het totaalgewicht van het eindproduct benoemd moeten worden. Bij vloeibare producten zal dit uitgedrukt worden in volume-eenheden, bij andere producten in massa-eenheden.

Houdbaarheidsdatum

Niet te vergeten: de houdbaarheidsdatum. Oftewel de datum van de minimale houdbaarheid of uiterste consumptiedatum van het product. Dit zal aangegeven worden met de woorden ‘Ten minste houdbaar tot…’, gevolgd door een datum of een verwijzing naar de plaats op het etiket waar de datum is aangegeven.

Bewaarvoorschriften en/of gebruiksvoorwaarden

Naam en adres van het bedrijf

De naam én het adres van het bedrijf dat verantwoordelijk is voor de voedselinformatie zal benoemd worden op het etiket. Let op: een e-mailadres of website is niet voldoende.

Land van oorsprong/ plaats van herkomst

Gebruiksaanwijzing

Indien dit van toepassing is, is het belangrijk om de gebruiksaanwijzing aan te geven. Hierdoor zal het product op de juiste wijze worden gebruikt.

Alcoholvolumegehalte

Indien er alcohol in het product verwerkt zit, is het verplicht om het alcoholvolumegehalte aan te geven op het etiket.

 Voedingswaarde

De verplichte voedingswaardevermelding is: energie (kJ/kcal), vetten (g), waarvan verzadigde vetzuren (g), koolhydraten (g), waarvan suikers (g), eiwitten (g) en zout (g).