Niets is vervelender dan onverwachts ontslagen te worden. Hiermee verlies je namelijk niet alleen je dagelijkse tijdbesteding, maar ook nog eens inkomsten. Om deze wegvallende inkomsten op te vangen kan je vanzelfsprekend na je ontslag een uitkering aanvragen bij het UWV. Deze instantie zal dan 70% van jouw salaris uitkeren zodat jij je vaste lasten kan blijven betalen. In sommige vallen heb je zelfs recht op een transitievergoeding. Maar wat is dit nou eigenlijk? In deze blog vertellen wij je hier graag meer over.

 

Wettelijk vastgestelde vergoeding

Een transitievergoeding is niets meer dan een wettelijk vastgestelde vergoeding die je krijgt wanneer je ontslagen bent. Deze regeling is door de overheid in het leven geroepen, zodat het voor werkgevers betaalbaarder wordt om mensen die al langere tijd in dienst zijn te ontslaan. Hierbij kan je denken aan mensen die al meerdere jaren een vast contract hebben. Het idee achter de transitievergoeding is dat het een compensatie is voor het verliezen van een baan. Toch wordt deze regeling in de praktijk ook gebruikt om te helpen bij de overstap naar een andere werkgever. In 2020 is deze wetgeving van de transitievergoeding veranderd, waardoor je nu veel sneller deze regeling krijgt.

 

Iedereen heeft recht op een transitievergoeding

Door de wetswijziging in 2020 heeft tegenwoordig iedere werknemer vanaf de eerste werkdag recht op een transitievergoeding. Het maakt hierbij niet uit of je contract niet verlengd wordt door de werkgever, het contract wordt ontbonden door de kantonrechter of het contract per direct wordt opgezegd. Zelfs bij ontslag tijdens ziekte heb je recht op deze regeling. In enkele gevallen is het mogelijk om een transitievergoeding te krijgen als je zelf ontslag hebt genomen. Toch zijn er enkele situaties waarin je geen recht hebt op deze regeling. Hieronder zullen wij al deze situaties beschrijven om duidelijk te maken wanneer je geen recht hebt op transitievergoeding.

 

  • Als het contract met wederzijdse goedvinden is beëindigd en de werkgever een ontslagvoorstel heeft.
  • Als je werkgever failliet is verklaard, uitstel van betaling heeft gekregen of in de schuldsanering zit.
  • Als je jonger bent dan 18 jaar en minder dan 12 uur per week werkt.
  • Als je vanwege de pensioenleeftijd wordt ontslagen.
  • Als je ernstige verwijtbare handelde of nalatig bent geweest. Hierbij kan je denken aan diefstal of constant te laat komen op werk.
  • Als je een gelijkwaardig of beter aanbod van de werkgever om het contract te verlengen weigert.
  • Als er in de cao een gelijkwaardige voorziening is opgenomen zoals bijvoorbeeld een wachtgeldregeling. Vanaf 2020 mag dit alleen nog maar bij ontslag wegens bedrijfseconomische redenen en hoeft het dus niet meer gelijkwaardig te zijn aan de transitievergoeding.

 

Wanneer je niet aan één van bovenstaande punten voldoet, dan kan je ervan uitgaan dat je recht hebt op een aantrekkelijke transitievergoeding. Mocht je hier toch nog je twijfels over hebben? Dan kan je het beste direct contact opnemen met een juridisch loket. De juristen gaan de situatie dan voor je uitzoeken en komen met een passend oplossing. Zo weet jij direct waar je aan toe bent!