Ben jij technisch aangelegd en heb je zin in een nieuwe uitdaging wat betreft werk? Wat dacht je ervan om als zzp’er op verschillende ICT-afdeling te werken. Zo kun je aan de slag als zzp developer of zzp UX designer. Wil je meer weten over deze functies? Of wil je weten of het werken als zzp’er iets voor jou is? Je komt er alles over te weten in deze blog!

Wat is een developer?

Een developer is een redelijk algemeen begrip. Maar wat betekent het nou eigenlijk? Een developer – ook wel programmeur genoemd – zorgt ervoor dat websites of apps altijd blijven functioneren. De functie developer is onder te verdelen in meerdere subcategorieën. Zo bestaat er een front end developer, die verantwoordelijk is voor het zichtbare gedeelte van de website, een back end developer, die de achterkant van de website ontwikkeling – dit wil zeggen het gedeelte dat niet zichtbaar is voor gebruikers – en de app developer, die zich richt op het ontwerp, de ontwikkeling en de implementatie van apps.

Wat doet een UX designer?

Een UX designer houdt zich bezig met de ontwikkeling van een goede gebruikerservaring voor bezoekers, voor zowel websites, games, apps als andere softwareprogramma’s. De gebruikerservaring wordt gemeten aan de hand van verschillende tests, statistieken en onderzoeken. Door middel van analyses wordt onderzocht hoe de gebruikers de websites, apps of games ervaren. Met deze informatie wordt een verbeteringsplan opgesteld.

Aan de slag als zzp’er

In de ICT-wereld, werken veel zzp’ers. Als zzp’er kun je zelf bepalen welke opdrachten je aanneemt en welke niet, en kun je je eigen tijd indelen. Nog één voordeel: je kunt aan de slag bij meerdere bedrijven. Zo bouw je een grote klantenkring op en kun je je constant blijven ontwikkelen in je vak. Wel zijn er risico’s aan verbonden. Je bouwt als zzp’er namelijk niet automatisch een pensioen op en je bent heel erg afhankelijk van de opdrachten. Heb je een tijdje weinig werk, dan verdien je ook minder. En als je arbeidsongeschikt raakt, krijg je ook geen vergoedingen.

 

Technische opleiding

Voor alle functies in de ICT-wereld, is een technisch diploma op hbo- of wo-niveau vereist, denk aan een diploma in (technische) informatica. Daarnaast is relevante werkervaring ook niet onbelangrijk om ergens aan de bak te kunnen komen, al helemaal als je als zzp’er aan de slag wilt gaan. Ook moet je beschikken over voldoende kennis van programmeertalen en zijn specificaties in het vak erg nuttig.